Wat is matcha en waarom is het zo bijzonder?
Je hebt het vast al ergens gezien: dat felgroene poeder in lattes, desserts en zelfs skincare. Matcha, de Japanse groene thee die de afgelopen jaren razend populair werd. En dat is niet zonder reden. Matcha is niet alleen lekker en veelzijdig, het zit ook boordevol gezondheidsvoordelen. Maar wat is het nu precies? En waarom zou jij het eens moeten proberen?
Wat is matcha?
Matcha is een vermalen groen theepoeder afkomstig uit Japan. Het wordt gemaakt van jonge theebladeren. Net voor de thee wordt geplukt, wordt deze bedekt met grote doeken. Op deze manier maken de blaadjes extra chlorofyl aan. Chlorofyl is essentieel voor de planten om zonne-energie om te kunnen zetten in bouwstoffen. Door ze af te dekken, worden de theeblaadjes nog groener. Chlorofyl zit daarnaast ook vol vitamines, mineralen en antioxidanten.
Eens geplukt, worden de theeblaadjes gedurende verschillende uren gedraaid tussen 2 grote stenen. Zo wordt een poeder verkregen dat even fijn is zoals bloem.
Omdat je bij matcha – in tegenstelling tot gewone groene thee – het hele blad opdrinkt, krijg je dus ook alle voedingsstoffen binnen. En alle bijhorende gezondheidsvoordelen.
De voordelen van matcha
Boordevol antioxidanten – Matcha bevat tot 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. Deze helpen je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Langdurige energieboost – Dankzij de combinatie van cafeïne en L-theanine geeft matcha je energie zonder de crash van koffie.
Ondersteunt concentratie en focus – De L-theanine zorgt voor een kalme alertheid. Perfect voor tijdens het werk of studeren.
Ondersteunt je metabolisme – Matcha stimuleert de vetverbranding en wordt vaak gedronken in het kader van een gezonde levensstijl.
Hoe drink je matcha?
Traditionele matcha bereiding
Traditioneel bereid je matcha door heet water (niet kokend!) in een matchakom (chawan) te doen. Voeg met behulp van een bamboe lepel (chashaku) een klein beetje matcha toe. Vervolgens klop je het poeder met een bamboe garde (chasen) op tot een licht schuimige drank.
Andere matcha bereidingen
Matcha kan je ook voor tal van andere bereidingen gebruiken:
-
☕ Matcha latte – met (plantaardige) melk
-
🍨 Matcha in desserts – zoals ijs, cake, tiramisu
-
🥣 Matcha in je ontbijt – door je smoothie of havermout
Waar moet je op letten bij het kopen van matcha?
Er is intussen al heel wat matcha op de markt. Maar let op. Want niet alle matcha is gelijk. Let op deze zaken:
-
Ceremoniële kwaliteit matcha – Deze is heldergroen van kleur en zacht van smaak. Een onfrisse groene kleur wijst om een minderwaardige kwaliteit.
-
100% puur – Tenzij je kiest voor een poeder die specifiek is samengesteld om matcha latte te maken, bevat matcha geen vulmiddelen. Voor de ceremoniële stijl van matcha drinken, kies je dus altijd voor een heel zuivere matcha.
-
Japanse oorsprong – echte matcha komt uit Japan, zoals uit Uji, Nishio, Kagoshima. Check altijd het label van de matcha om te zien dat deze zeker uit Japan afkomstig is.