Tandoori piepkuikens
Ingrediënten: Gevogelte
Ingrediënten
- 4 piepkuikens (of 1 grote kip)
- 2 el Tandoori Masala
- 2 tl zout
- ½ dl limoensap
- 2 el vers geraspte gember
- 3 à 4 geplette kruidnagels
- 4 potjes yoghurt natuur
- 1 bosje fijngehakte lente-uitjes
- 2 limoenen
- Fijngehakte verse koriander
- Naanbrood of rijst
Bereiding
Tandoori Masala is een Zuid-Aziatische mix die traditioneel gebruikt wordt bij het maken van kip of kleine stukken pikant vlees (bijvoorbeeld tikka masala), gekookt in een tandoor – een ronde kleioven. In onze versie hebben we een exotische smaak gecreëerd, zonder dat het te pikant is, die de smaakpapillen plaagt op een onverwachte manier. We hebben paprika gemixt met komijn en zwarte peper. Daarbij werden Sri Lankan kruiden toegevoegd zoals kardemom, kruidnagel, koriander, kaneel, gember en currybladeren. Tandoori Masala kan gebruikt worden in verschillende Zuid-Aziatische gerechten, marinades en sauzen.
Voor dit recept gebruik je piepkuikens of zeer jonge kippen, maar je kan zeker ook een volledige kip gebruiken of verschillende delen ervan. We zijn ervan uitgegaan dat één piepkuiken per persoon voldoende zou moeten zijn, maar je kan het zeker met minder doen afhankelijk van de grootte. Je kan de piepkuikens klaarmaken in de oven of op de grill.
Spoel de piepkuikens en dep ze droog met een papieren handdoek. Roer de Tandoori Masala, zout, limoensap, gember, look en yoghurt samen. Giet deze marinade over de piepkuikens. Maak meer dan genoeg marinade zodat je een potje naast het gerecht kan zetten als een dip. Laat de kip marineren in de frigo voor minstens een halfuur, liefst 10 à 12 uur.
De kip kan gekookt worden in de oven in een vuurvaste schaal of gegrild worden in een folieschaal, bedekt met zoveel mogelijk marinade. Grill onrechtstreeks voor 25 à 40 minuten. Of plaats de kip in de oven op 180°C (hete lucht) voor 45 minuten. Besprenkel de kip met de marinade tijdens het bakken. De piepkuikens zijn klaar als het sap van de dijen volledig helder naar beneden loopt bij het prikken met een vork.
Besprenkel de piepkuikens met fijngehakte lente-uitjes en een klein beetje verse koriander als ze uit de oven zijn.
Serveer met limoen en warm naanbrood of rijst. Maak gebruik van een pan om het vet op te vangen en gebruik dit vet als een heerlijk, pikante dip voor het naanbrood.