Luciabrood met saffraan
Ingrediënten:
Ingrediënten
- 50g boter
- 1/2 kopjes melk
- 1/2 g saffraan (ongeveer 1/2 theelepel)
- 25g gist
- 1/2 theelepel zout
- 1 kopje suiker
- 1 ei
- 7 dl tarwemeel
- Rozijnen ter decoratie
- 1 extra ei om te bestrijken
Bereiding
Begin met het voorbereiden van de saffraan door de draadjes lichtjes te pletten in een vijzel of tussen je vingers. Doe ze in een kommetje en giet er drie tot vier eetlepels kokend water over. Laat dit minimaal vijftien minuten trekken, maar liever langer, zodat de saffraanaroma’s volledig vrijkomen.
Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe. Verwarm dit mengsel tot het lauwwarm is, ongeveer 37°C. Verkruimel de gist in een kom en giet de warme melk erover. Roer goed zodat de gist volledig oplost. Voeg het zout, de suiker, het saffraanwater en het ei toe en meng alles grondig. Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe en kneed het deeg tot een gladde, elastische massa die zacht maar niet plakkerig is. Dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 45 minuten rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
Wanneer het deeg voldoende gerezen is, verdeel je het in twaalf tot veertien gelijke porties. Rol elk stuk deeg uit tot een lange sliert en vorm deze tot de klassieke “S”-vorm of een andere traditionele Luciabrood-vorm. Druk een rozijn in het midden van elk uiteinde van het brood en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de gevormde broodjes nog twintig tot dertig minuten rijzen onder een doek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bestrijk de gerezen broodjes met losgeklopt ei, zodat ze tijdens het bakken een mooie goudbruine kleur krijgen. Bak de broden acht tot tien minuten, of tot ze licht goudbruin en gaar zijn. Laat ze kort afkoelen op een rooster en serveer ze warm met een klontje boter voor de ultieme smaakbeleving.
Smakelijk!
