Kool met appel en Cabbage Karma
Kool met appel en Cabbage Karma Zelfgemaakte zuurkool met appel, zout en de kruidige boost van Cabbage Karma. Fris, licht zuur en boordevol natuurlijke smaak en goede bacteriën – perfect als gezond bijgerecht!
Ingrediënten: Groenten
Ingrediënten
- 800 g witte kool
- 200g appel
- 20 g grof zeezout
- 2 eetlepels Cabbage Karma
Bereiding
Verwijder de twee buitenste bladeren van de kool, spoel ze af en bewaar ze voor later.
Snijd de kool in vieren en haal de harde kern eruit. Snijd de kool vervolgens in dunne reepjes. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze in dunne plakjes. Doe de kool en appel in een grote kom en voeg zout toe. Masseer het zout met schone handen goed in het mengsel totdat het zijn sappen begint los te laten. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Voeg daarna Cabbage Karma toe en meng alles goed door elkaar.
Schep het koolmengsel samen met het vrijgekomen vocht in een glazen pot. Druk het stevig aan, zodat de kool volledig onder het vocht staat. Leg de bewaarde koolbladeren bovenop en druk alles goed onder de pekel. Zorg ervoor dat er 3-4 cm ruimte bovenin de pot overblijft. Sluit de pot en plaats deze op een bord om te fermenteren. Laat de kool 21-28 dagen rijpen bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Open de pot de eerste 5-7 dagen dagelijks om overtollige druk te laten ontsnappen.
Proef na ongeveer 20 dagen. Als de zuurkool nog niet zuur genoeg is, laat het dan iets langer fermenteren. Blijf regelmatig proeven tot de 28e dag, dan zou het klaar moeten zijn.
Zet je zuurkool in de koelkast en bewaar het enkele maanden.
Smakelijk!
