Hoe lang laat je thee trekken?

25 februari 2020

Als wij tijdens onze theeworkshops vragen hoe lang de deelnemers de thee in het water laten zitten, horen we meestal deze antwoorden:

 

“Goh, niet te lang hoor”

“Maximum 2 minuten”

“Niet lang, want anders trekt de thee bitter”

 

De meeste mensen laten hun thee maar enkele minuten – hooguit 5 – trekken in het hete water. Meestal doen ze dit omdat de thee anders bitter trekt. Dit klopt inderdaad. Sommige thee trekt heel snel bitter. En met ‘sommige thee’ bedoelen we eigenlijk thee van een minderwaardige kwaliteit. Een goeie kwaliteit van thee trekt namelijk helemaal niet bitter! Doe de test maar ‘s! Koop een thee van een zeer goede kwaliteit, zet ‘m ’s avonds voor het slapen gaan en proef er ’s morgens van. De thee zal dan uiteraard koud zijn. Maar bitter? Nee dat niet! Stap 1 is dus: kies voor kwalitatieve thee.

 

Laat je thee dan langer trekken dan 5 minuten?

Absoluut!

Het is eigenlijk erg eenvoudig. Laat de thee zo lang trekken zoals je zelf wil. Je kan de smaak namelijk sterker of zachter krijgen door de thee er langer of net minder lang in te laten trekken, afhankelijk van wat je zelf graag drinkt. Hou er wel rekening mee dat de blaadjes minimum 15 minuten nodig hebben om hun antioxidanten vrij te geven aan het water. Haal je de theeblaadjes dus sneller uit het water, dan drink je een milde thee, maar krijg je heel erg weinig antioxidanten binnen! Zonde.

 

De vuistregel is: hoe langer de thee blijft trekken, hoe beter.

 

Wist je trouwens dat je dezelfde theeblaadjes meermaals mag opgieten met heet water? De smaak wordt bij ieder gietsel een stuk milder, maar de blaadjes blijven anti-oxidanten aan het water afgeven. En zo hoef je geen 15 minuten te wachten alvorens je van je favoriete kop thee kan drinken.

 

Bittere thee bij te lang laten trekken?

Slechte kwaliteit thee

De bitterheid die mensen ervaren in hun kop thee is meestal afkomstig van de gekozen thee. Thee van een minderwaardige kwaliteit bevat namelijk veel looistoffen. Dit zijn de bitter smakende stoffen die je terugvindt in de nerven van de theeblaadjes. Bij een thee van een lagere kwaliteit, zijn de stukjes van de theeblaadjes veel kleiner. Daardoor komen er veel meer looistoffen vrij in het water en smaakt de thee dus bitterder. Vandaar dat je best altijd kiest voor een kwalitatieve thee. Lekkerder en een pak gezonder!

Te warm water

Ook kan thee bitter worden omdat deze verbrandt bij het opgieten. Zo zal een groene thee snel bitter smaken wanneer deze wordt opgegoten met water van 100 °C. Alles over de temperatuur van water om de perfecte kop thee te zetten, vind je hier. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *