Van waar komt het prijsverschil tussen ‘supermarkt thee’ en kostbaardere theesoorten?
De verklaring is tweevoudig.
Groeisnelheid van theeplanten
Goedkopere theesoorten komen meestal uit landen zoals bv. Kenia. Hier groeien de theeplanten in een erg warm en nat klimaat. De snelle groei maakt dat er bijna het hele jaar door thee geplukt kan worden. Enige – echter groot – nadeel: de lekkere, pure smaken van de thee ontwikkelen zich niet. In China daarentegen wordt soms maar 2 keer per jaar geplukt. Minder theeblaadjes per jaar, maar wel met een veel intensere smaak. Chinese theebladeren kan je dus zeker verschillende keren opnieuw opgieten. Dit in tegenstelling tot de goedkopere varianten waar een tweede zet zou resulteren in een smaakloos kopje heet water.
De kwaliteit van thee
De kwaliteit van de thee wordt door een combinatie aan voorwaarden bepaald: o.a. de regio waar de thee vandaan komt, de grond waarop de planten groeien, het klimaat, de hoogte waarop de thee groeit, de hoeveelheid neerslag, het vakmanschap van de kweker, …
Verder onderscheiden we op basis van de grootte van de theeblaadjes 4 verschillende kwaliteitscategorieën. Gerangschikt van hoog naar laag zijn deze:
- “full leaves” of volle blaadjes;
- “broken leaves” of gebroken blaadjes;
- “fannings” of kleine bladstukjes tot gruis;
- “dust” of stof.
De eerste twee categorieën worden met de hand geplukt in tegenstelling tot de machinaal geplukte lagere klassen. Giet dus zeker je hoogkwalitatieve thee opnieuw op. Omdat fijngemalen theeblaadjes veel looistoffen afgeven zal een laagkwalitatieve thee bitter smaken, terwijl dit niet het geval is voor de kwalitatieve full of broken leaves.
Is het het waard om duurdere thee aan te schaffen?
Absoluut! Je zal merken dat je een kwalitatieve thee verschillende keer opnieuw op kan gieten. Zo kan je een thee van top kwaliteit de hele dag door opnieuw opgieten. Bij de zogenaamde ‘supermarkt thee’ is dit niet het geval. Wanneer je deze opnieuw zou opgieten, heb je al snel bittere thee. Ook bij een eerste opgieting zal deze thee al bitter trekken na enkele minuten. Jammer. Want zo haal je de antioxidanten van de thee niet eens uit de blaadjes. Deze hebben namelijk 15 minuten nodig om vrij gegeven te worden aan het water.
Wanneer je dus kiest voor een kwalitatieve thee, kan je deze verschillende keer opnieuw opgieten. Zo haal je niet alleen meer gezonde stoffen uit je thee maar zal je ook merken dat de effectieve prijs per kopje niet veel verschilt van die van de ‘supermarkt thee’. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het immense smaakverschil tussen beide soorten thee. Wij weten wat gekozen. 😉