Turkse Pide
Ingrediënten: Vlees
Ingrediënten
Voor de Pide
- 235 ml warm water
- 7g instant gist
- 1 tl suiker
- 320g bloem
- 1 tl zout
- 2 el olijfolie
- eigeel
Voor de vulling
- 1 witte ui, fijngehakt
- 2 tl Chili Pul Biber (= Aleppo Peper) van Mill & Mortar
- 2 teentjes knoflook, geperst of ½ tl Italian Garlic van Mill & Mortar
- 1 rode paprika, in fijne reepjes
- 150g tomatenblokjes
- 300g gehakt
- Feta (afwerking)
- Peterselie (afwerking)
- Munt (afwerking)
- Griekse yoghurt (afwerking)
Bereiding
Als eerste is het deeg voor de pide aan de beurt, reken hier ongeveer anderhalf uur voor.
Maak het gistmengsel door het warme water, de gist en de suiker in een grote mok, maatbeker of kom te mengen en minimum 7 minuten te laten rusten.
Neem een grote kom en vul deze met de bloem en het zout. Maak in het midden een kuiltje en voeg 2 el olijfolie en het gistmengsel toe. Breng met een spatel de bloem naar binnen tot er een kleverig deeg ontstaat. Kneed vervolgens het deeg in enkele minuten soepel en vorm een bal. Vet de kom in, leg de deegbal erin en dek het geheel af met folie. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Nu het deeg rustig aan het rijzen is, gaan we voor de vulling aan de slag.
Bak de uien en Chili Pul Biber in enkele minuten glazig. Voeg de knoflook, het gehakt en de paprikareepjes toe en bak tot het gehakt bijna gaar is. Meng de tomatenblokjes onder het gebakken gehakt en laat enkele minuten sudderen.
Warm de oven voor op 200 °C.
Ondertussen is het deeg mooi gerezen en klaar om te gebruiken. Kneed het deeg kort en verdeel in twee gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een ovaal en leg op een met bakplaat met bakpapier.
Verdeel de gehaktvulling over de twee ovalen, laat 1 cm rand vrij. Vouw de zijkanten naar binnen om de kenmerkende vorm te creëren en smeer in met eigeel voor een goudbruin resultaat.
Bak de Turkse Pide gedurende 25 minuten op 200 °C.
Werk de Turkse Pide af met feta, peterselie, munt & yoghurt.
Recept ontwikkeld door Virginie – Studiofoodstories